Αυτό το ιστολόγιο χωρίζεται σε δυό περιόδους. Η πρώτη, καλοκαίρι 2007, διαβάζεται ανάποδα!! Από κάτω προς τα πάνω ή αν θέλετε χρονολογικά, καθώς οι νεώτερες
αναρτήσεις εκείνης της περιόδου σχετίζονταν με τις προηγούμενες.
Τα υπόλοιπα κανονικά !?! Άντε, να δούμε πού θα μας βγάλει...


Τρίτη, Ιανουαρίου 18, 2011

περί ιστολογίων και bloggers...

Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν τα μπλογκ "ποικίλης ενημέρωσης", δηλαδή αναδημοσίευσης ειδήσεων οποιασδήποτε πηγής (εφημερίδες, περιοδικά, ιντερνετικά sites, κ.λπ.). Έχω δει μάλιστα και πάρα πολλά που αναδημοσιεύουν "ειδήσεις" όπως ποιοι κυκλοφορούν, ποια φαρμακεία/νοσοκομεία διανυκτερεύουν, τι έκανε το τάδε μοντέλο, και άλλα πολλά που με στέλνουν...
Γράφτηκα και στην κοινότητα Sync.gr. Εκεί να δεις χαμός!! Διαφημίζονται, αυτοδιαφημίζονται, ποιος θα έχει τα περισσότερα "νέα"!! Κάποια στιγμή σκέφτηκα, 'δε μπορεί θα πρέπει να ασχολούνται επί 24ώρου βάσεως κάποιοι τύποι'...
Εγώ ξεκίνησα πριν τρία χρόνια, διαβάζοντας τυχαία μια μέρα την Πασταφλώρα, τον Δρα Φλάντζα και μετά τους φίλους τους. Είδα νέους και νέες να γράφουν από ψυχής, διάβασα ωραία διηγήματα και ιστορίες "καθημερινής τρέλας", βρήκα πολλά έξυπνα, άλλα καυστικά, άλλα επίκαιρα. Άρχισα να βγάζω τα "σώψυχά' μου κι εγώ συνοδεία μουσικής, ποτού και τσιγάρου τις ατέλειωτες νύχτες της επαρχίας..
Μετά Αθήνα, έπηξα, μου πήρε καιρό ν' ασχοληθώ ξανά.. Τρέξιμο, δουλειά, πού χρόνος για περιήγηση.. Μα να! οι μπλόγκερς ξεπηδάνε από εκεί που δεν το περιμένεις!! Ακούς ένα τραγούδι στο Ytube, θυμάσαι μια συναυλία-ορόσημο του παρελθόντος, "γκουγκλάρεις" και ξεπετάγονται... ΤΟ ΕΝΟΧΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, the story of everything, ο Λευκός Θόρυβος, οι Άνθρωποι από καλαμπόκι, ο σκύλος της Βάλια Κάλντα και πολλοί άλλοι και άλλες. Φρέσκιοι, αντιδρώντες, σκεφτόμενοι. Χωρίς διαφημίσεις, χωρίς ανούσια "νέα", με καταθέσεις ψυχής... Με ιστορίες από τη δεκαετία του '80 που με συναρπάζει, με το "τραίνο του μυστηρίου" της Greeceland, με, με..
Και κάπου εκεί βρίσκω και ένα σχόλιο από τον "μότορα"με τίτλο: "Ο Samson Rakas ξεκαθαρίζει". Με κάλυψε, με προβλημάτισε... Το αναδημοσιεύω:

"εννοώ λοιπόν, πως συνεχώς παρατηρούνται φαινόμενα όπου διαχειριστές blogs ξεχνούν την αυταξιακή αυτή φύση τους και με την πρώτη ευκαιρία συνομιλούν με μέσα καθεστωτικά, καθιστώντας έτσι τα blogs υποκείμενα ανταγωνιστικά ως προς τις εφημερίδες για παράδειγμα. όχι, δεν είμαστε ανταγωνιστές. η λογοτεχνία επίσης που παράγεται στα blogs τελειώνει ακριβώς εκεί που αρχίζει. δεν αναπαράγεται καπιταλιστικά, δεν πουλιέται στον ελευθερουδάκη. δε μπορούν οι διαχειριστές να θεωρούν τα blogs μέσο εισόδου στο ραδιόφωνο ή μία αιτία συνέντευξης στον Παπαχελά. δεν ορίζουμε τα blogs ως διαχειριστικό μέρος μιας πίτας ενός δημόσιου λόγου, δεν είμαστε εναλλακτικός λόγος,αλλά υπάρχουμε μέσα σε ένα φάσμα αποκλειστικό και ιδιωτικό. δεν εκπλήσσομαι με τη χαρά κάποιων δημοφιλών blogs που βρίσκονται πολύ κοντά στο άνοιγμα νομικού μέσου για τον ερχομό διαφημιστικών εταιριών στις σελίδες τους διότι είναι νόθοι και διακυβεύουν την προοπτική του ορισμού της αυτονομίας ως αγωνία εναλλαγής. όλοι αυτοί αντιλαμβάνονται την διαδικτυακή κίνηση ως ένα ακόμη καπιταλιστικό παράγωγο του λόγου κι όχι ως κάτι συγκρουσιακό με την παλιά μοναρχική συνομιλία του περιπτέρου και του zapping.
αν οι αντιστάσεις μας πρωτεύσουν έναντι στο μέλι της ενσωμάτωσης ή αν η ίδια η φύση του bloggin αποδειχθεί εν καιρώ αντιπαραγωγική προς τις υπάρχουσες οικονομικές σχέσεις ώστε το δίκτυο αποκτήσει συνείδηση αντιδραστική, τολμώ να πω πως η φύση της ανάγνωσης θα αναγεννηθεί. ιδιώνυμα και πρωτοβουλιακά χαρακτηριστικά αντιπληροφόρησης ή ιδιωτικής έκφρασης, που μπορούν να κυριαρχήσουν στο δίκτυο, θα ενισχύσουν τη ποιότητα της αντίληψης σε βαθμό όπου η ιστορία ίσως αρχίσει να ερμηνεύεται καθέτως κι όχι οριζοντίως. δε θα είναι το γεγονός αλλά ο άνθρωπος ο λόγος καταγραφής ιστορικής μνήμης.
ένα μοτίβο αναρχίας."

Σημ.: από παλιά ήθελα να αναφερθώ σε όλα εκείνα τα νέα παιδιά που "φυλλομέτρησα" τα μπλογκ τους και παρασύρθηκα από τα κείμενά τους, τα ποιήματά τους, τα διηγήματά τους, τη σκέψη τους, τους προβληματισμούς τους, το χρόνο που αφιερώνουν για "ψάξιμο". Όλα αυτά που με συνεπήραν και με έκαναν να σκεφτώ ότι ακόμα κάτι κινείται... Ίσως γιατί παλιά τίποτε δεν ήταν γνωστό από τα δικά μας και το "ψάξιμο" προσωπική, κλειστή υπόθεση του καθενός.
Νομίζω ότι έστω κι έτσι έκανα την αναφορά μου...

5 σχόλια:

Nam3l3ss είπε...

Ωπ...είδα και το blog μου ανάμεσα σε αυτά που αναφέρεις...
Πήρες άδεια για να το αναδημοσιεύσεις;;
Θα σου κάνω μήνυση!!
χαχααχαχα
I"m kidding mate.
Σε ευχαριστώ για την αναδημοσίευση και περιμένω και την άποψη σου... στην άποψή μου για το κάπνισμα.

Όσο για τα blogs...θυμάμαι όταν ξεκίνησα πριν από περίπου 4 χρόνια (hell, πρέπει λογικά να φτάνω στα 4 χρόνια - Γενάρη του 2007 το ξεκίνησα) η blogόσφαιρα είχε τελείως διαφορετικό χρώμα.

Don't get me wrong, είμαι υπέρ της αλλαγής...
Απλά...όταν πρωτοξεκίνησα να διαβάζω/γράφω blogs το 70-80% αυτών ήταν προσωπικά blogs. Μετά γίνανε της μόδας και πλέον καταλήξαμε να έχουμε 80%...troktiko-tromaktika και 20% bloggers με άποψη (σωστή ή λάθος - αυτό δεν έχει σημασία - πάντως σίγουρα άποψη).

Το κάνω συχνά αυτό ξέρεις - αυτό το "καλά που ήταν την Χ εποχή" - σε πολλά θέματα στη ζωή μου και είναι τελείως φάουλ. Γι'αυτό δε θα το κάνω αυτή τη φορά.

Ο κόσμος αλλάζει και μαζί του εμείς, οι ιδέες και οι λόγοι για τους οποίους τις γράφουμε.
Ελπίζω απλά όλο αυτό να οδηγήσει σε ένα καλύτερο blogging community και όχι σε μια ατέλειωτη συρροή αδιάφορων (στην πλειοψηφία τους) "νέων" - και ποιοί είναι αλήθεια αυτοί που ενδιαφέρονται για το αν (π.χ.) παγιδεύτηκε μια γάτα σε ένα δέντρο, for fuck's sake, ώστε να το κάνουν και είδηση??

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Τώωωωωωωωωωωωρα κατάλαβα!
Νάσαι καλά, παλιοσειρά, και να τα λέμε.
«Β΄Θεολογική» rulez!

barbacool είπε...

@Nam3l3ss: το σχόλιο για το κάπνισμα είχε πολύ σωστή τοποθέτηση, γι' αυτό και το αναδημοσίευσα σε προηγούμενη ανάρτηση.
Το άλλο περί μπλογκ και μπλόγκερς που βρήκα από τον "Λευκό Θόρυβο" -μάλλον γνωρίζεστε- με καλύπτει αρκετά. αλλά συμφωνώ με αυτό που λες, δεν αναπολώ το παρελθόν, άντε να δούμε πού θα καταλήξουμε, γιατί και ως άνθρωποι αλλάζουμε και -ίσως- και να εξελισσόμεθα, χα χα!!

@"Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα": Νάσαι καλά κι εσύ παλιοσειρά.. Τον Μήτσο Λυμπε βλέπω συνέχεια on Face!! (τα πίνει -μεταξύ άλλων στην Κρήτη...

Dr.Φλάντζας είπε...

Αγαπητέ κύριε Θείοψύχραιμε:

Πραγματικάν δεν μπορώ να καταλάβω τι το ένδιαφέρον εβρίσκετε σε ένα μπλόγκ που ονομάζεται "ο Dr.Φλάντζας συμβουλέβη".

Οφθαλμίατρον συμβουλευτήκατε;
Dr.Φλάντζας

barbacool είπε...

@Dr. Φλάντζας:
Βεβαίως, επιστήμονα της οφθαλμιατρικής και μάλιστα δόκτορα!! να είστε καλά...