Αυτό το ιστολόγιο χωρίζεται σε δυό περιόδους. Η πρώτη, καλοκαίρι 2007, διαβάζεται ανάποδα!! Από κάτω προς τα πάνω ή αν θέλετε χρονολογικά, καθώς οι νεώτερες
αναρτήσεις εκείνης της περιόδου σχετίζονταν με τις προηγούμενες.
Τα υπόλοιπα κανονικά !?! Άντε, να δούμε πού θα μας βγάλει...


Πέμπτη, Μαρτίου 24, 2011

Εξαγωγικές ''πρωτιές'' της χώρας μας...

Τα παρακάτω είναι από διάφορες πηγές... Όποιος ψάξει λίγο, βρίσκει....


v          Μαγνήσιο: Καλύπτει το 46% της συνολικής παραγωγής της Δυτικής Ευρώπης.
v          Αλουμίνιο - Βωξίτης: Πρώτη στην Ευρώπη.
v          Σµηκτίτες: Η δεύτερη χώρα στον κόσµο µετά τις Ηνωµένες Πολιτείες.
v          Νικέλιο:    H Ελλάδα είναι η µοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως µε σηµαντικά κοιτάσµατα νικελίου στο υπέδαφός της. Υπάρχει ένα συγκρότηµα παραγωγής νικελίου, του μεγαλύτερου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εξάγεται στο εξωτερικό όπως και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα όσα εξορύσσονται.
v          Μεθάνιο: Υποθαλάσσια κοιτάσματα παγωμένου μεθανίου -τα πρώτα στη Μεσόγειο-νότια του Καστελλόριζου και τα θέλουν ασφαλώς, μεταξύ άλλων, οι Τούρκοι.
v          Λευκόλιθος: πρώτη ύλη για πυρότουβλα, για μεγάλους κλιβάνους (σε Χαλκιδική, Μαντούδι)...τα εξήγαγε στην Αγγλία κλπ.
v          Ουράνιο: Υπάρχει σε Σέρρες, Κερκίνη, Κιλκίς
v          Μαγγάνιο: Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που περιέχει στο υπέδαφός της κοιτάσματα μαγγανίου (στη Δράμα).
v          Χρυσός:    σε Μακεδονία, Θράκη, Στρυμόνα, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη.
v          Χρωμίτης: για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιέχει στο υπέδαφός της κοιτάσματα χρωμίτη (στην Κοζάνη).

Η Ελλάδα είναι 3η στην παγκόσµια παραγωγή ελιάς και λαδιού.
Η Ελλάδα κατέχει το 15% της παγκόσµιας παραγωγής (ελιά-λάδι).
Η Ελλάδα είναι 3η σε παραγωγή κρόκου. (saffron)
Η Ελλάδα είναι 5η σε εξαγωγές σπαραγγιών.
Η Ελλάδα είναι 7η παγκοσμίως σε εξαγωγές ßαµßακιού.
Η Ελλάδα είναι 11η σε παραγωγή ßαµßακιού.
Η Ελλάδα είναι 14η σε αφίξεις τουριστών. 18,2 εκ.
Η Ελλάδα είναι 16η σε εξαγωγές τυροκοµικών προϊόντων.
Η Ελλάδα είναι 1η στην παγκόσµια ναυτιλία.

Ένα παράδειγμα: ΛΑΡΚΟ:
Η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής νικελίου στην Ευρώπη με κύριους πελάτες τους Γερμανούς που απορροφούν το 90% της παραγωγής, είναι πρώτη στην λίστα για ξεπούλημα στην προσπάθεια συγκομιδής των 50 δις με… μοναδικούς ενδιαφερόμενους τους Γερμανούς!! Τυχαίο, δεν νομίζω...

Το άνοιγμα του φακέλου των αποκρατικοποιήσεων θέτει στο επίκεντρο την εταιρεία, η οποία στο τέλος του 2009 καταγράφει τεράστιες συσσωρευμένες ζημιές 185 εκ. ενώ εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια και γενικότερη εικόνα κατάρρευσης.
Η ύπαρξη 3 θανατηφόρων ατυχημάτων σε διάστημα ενός μηνός πέρυσι το καλοκαίρι αντικατοπτρίζει ουσιαστικά την κατάσταση διάλυσης που επικρατεί και την πλήρη υποβάθμιση των όρων ασφάλειας. Ταυτόχρονα, η απαρχαιωμένη λειτουργική δομή και η χρόνια έλλειψη επενδύσεων, τόσο στον τομέα βελτίωσης της παραγωγικής δομής, όσο και στον τομέα των περιβαλλοντικών όρων, σε συνδυασμό με το υπερβολικό λειτουργικό κόστος έχει καταστήσει την ΛΑΡΚΟ μια νέα ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ που απορροφά τους πόρους του ελληνικού κράτους χωρίς καμία προοπτική.
Η εταιρεία για να εξυγιανθεί πραγματικά χρειάζεται άμεσα ζεστά κεφάλαια -πάνω από €200 εκ.- και μία νέα διοίκηση που θα εκσυγχρονίσει την εταιρεία, διασφαλίζοντας θέσεις εργασίας απαλλάσσοντας έτσι το ελληνικό κράτος από ένα βάρος πράγματι δυσβάσταχτο, στις σημερινές ιδιαίτερα συνθήκες.

Η κατάρρευση ξεκίνησε με την ΝΔ όταν ήρθε το 2004. Όπως ήταν φυσικό άλλαξε ο Διευθύνων  Σύμβουλος με «ημέτερο» ο οποίος, για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας, ξεπούλησε το ακίνητο στην πλατεία Συντάγματος -ολόκληρο τετράγωνο- σε γνωστό ιδιώτη και επίσης για πρώτη φορά προπούλησε την ετήσια παράγωγη στους Γερμανούς για 4 χρόνια σε πολύ χαμηλή τιμή με αποτέλεσμα την ζημία πολλών εκατομμυρίων -κάποιοι μιλούν για 170 εκ καθότι οι τιμές των μέταλλων ως γνωστόν έκαναν ‘τρελό ράλυ’ με το νικέλιο να φθάνει τις 70.000 δολάρια τον τόνο, ενώ εμείς το είχαμε προπουλήσει στις 15.000 με αποτέλεσμα όλη την διάφορα να την κερδίζουν οι Γερμανοί.
Πως να πάρει τα πάνω του ο τόπος αυτός με τόση ρεμούλα ?????

Κι όπως σχολίασε και φίλος: Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που περιέχει στο υπέδαφός της κοιτάσματα πολυτιμότερα, από αυτούς που τους ανήκουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια: